بورس چیست؟

چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟

مقدمه:

در روزنامه‌ها و شبکه‌های تلویزیونی دائماً در رابطه با اخبار بورس و شاخص بورس صحبت می‌شود ولی درک مفهوم آن اخبار احتمالا برای ما دشوار است. در این مطلب قصد داریم تا با مفهوم و عملکرد بورس آشنا شویم و یاد بگیریم که چگونه می‌توانیم در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ از نظر بسیاری افراد بورس یک بازار پر ریسک شناخته می‌شود که ریسک آن عمدتاً ناشی از عدم آشنایی با ساختار بازار و نحوه فعالیت اصولی در آن می‌باشد. با آموزش و یادگیری سازوکار بورس ریسک سرمایه گذاری را می‌توانید به حداقل برسانید. در ادامه با ما همراه باشید.

در روزنامه‌ها و شبکه‌های تلویزیونی دائماً در رابطه با اخبار بورس و شاخص بورس صحبت می‌شود ولی درک مفهوم آن اخبار احتمالا برای ما دشوار است. در این مطلب قصد داریم تا با مفهوم و عملکرد بورس آشنا شویم و یاد بگیریم که چگونه می‌توانیم در بورس سرمایه گذاری کنیم؟ از نظر بسیاری افراد بورس یک بازار پر ریسک شناخته می‌شود که ریسک آن عمدتاً ناشی از عدم آشنایی با ساختار بازار و نحوه فعالیت اصولی در آن می‌باشد. با آموزش و یادگیری سازوکار بورس ریسک سرمایه گذاری را می‌توانید به حداقل برسانید. در ادامه با ما همراه باشید.

آنچه در ادامه با مطالعه این مطلب خواهید آموخت:

  •  1.تاریخچه بورس در جهان چیست؟
  • 2.تاریخچه شروع فعالیت بورس در ایران چیست؟
  • 3.مفهوم بورس چیست؟
  • 4.انواع بورس‌ها در ایران کدام‌اند؟
  • 5.چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟
  • 6.مزایا و معایب سرمایه گذاری در بورس چیست؟

تاریخچه بورس در جهان چیست؟

پیدایش شکل‌های اولیه بورس به زمانی برمی‌گردد که بازرگانان برای کاهش ریسک و ضررهای معاملات خود احساس نیاز به وجود یک بازار کردند. این بازارها در ابتدا از جمع شدن بازرگانان اطراف میدان‌ها و یا نزدیک خانه‌های تجار معتبر تشکیل می‌شد. با گذشت زمان و توسعه بازرگانی و تجارت بازار به مکان‌های مشخص و ساختمان‌ها منتقل شد. پس از اینکه بازارها شکل رسمی‌تر به خود گرفتند قوانین و مقرراتی برای فعالیت در این بازارها وضع شد که از فعالیت عموم مردم در آن جلوگیری می‌کرد و صرفاً تاجرها، دلال‌ها و صرافان امکان انجام معامله داشتند.

اولین سازمان رسمی بورس اوراق بهادار در آمستردام هلند تشکیل شد و شرکت هند شرقی به عنوان اولین شرکت پذیرش شده در بورس فعالیت خود را آغاز کرد. پس از آن بزرگ‌ترین بورس‌های جهان یعنی بورس لندن و بورس نیویورک نیز شروع به فعالیت کردند و بورس وال استریت معروف شکل گرفت.

تاریخچه شروع فعالیت بورس در ایران چیست؟

در سال 1315 مطالعاتی توسط یک کارشناس هلندی برای تشکیل بورس در ایران صورت گرفت اما این مطالعات به دلیل شرایط خاص ایران در آن روزها و شروع جنگ جهانی دوم نیمه تمام ماند. در سال 1341 مجدداً پروژه‌ی تشکیل بورس در ایران کلید خورد و فرآیند تصویب قوانین و اساسنامه  4 سال به طول انجامید و سرانجام در سال 1345 این قوانین به تصویب مجلس ایران رسید.

پس از گذشت حدود یک سال، بورس تهران رسماً کار خود را در تاریخ 15 بهمن 1346 آغاز کرد و اولین معاملات بر روی سهام بانک توسعه صنعتی و معدنی که بزرگ‌ترین واحد اقتصادی تولیدی آن زمان بود صورت گرفت. حدود 20 سال پس از تشکیل بورس تا سال 1357 و پیش از انقلاب اسلامی، سهام 142 شرکت فعال با سرمایه بیش از 300 میلیارد ریال در بورس معامله می‌شد. اکنون و در سال 1400 شاهد معامله بیش از 600 سهم در بورس و فرابورس هستیم.

مفهوم بورس چیست؟

همان گونه که احتمالاً از تاریخچه بورس متوجه شده‌اید بورس یک بازار منظم با قوانین و مقررات مخصوص به خود است. بورس نیز مانند سایر بازارها جایی برای انجام معاملات و پل ارتباطی بین خریداران و فروشندگان است. در بورس انواع اوراق بهادار شامل سهام و اوراق قرضه و همچنین کالا و محصولات گوناگون نیز معامله می‌شود که در قسمت انواع بورس‌ها به توضیح مفصل آن می‌پردازیم.

با کمک بورس اوراق بهادار یا همان بازار سهام، صاحبان سرمایه می‌توانند در فعالیت شرکت‌ها شریک شوند و از سود سالیانه شرکت‌ها بهره‌مند شوند. همچنین فعالیت‌های سفته بازی هم در بازار امکان‌پذیر است که در این روش معامله گران به دنبال یافتن سهم‌هایی با پتانسیل رشد قیمت هستند تا پس از افزایش قیمت سهام از طریق فروش آن سهام کسب سود کنند.

انواع بورس‌ها در ایران کدام‌اند؟

1.بورس اوراق بهادار ایران

بورس اوراق بهادار همان بازاری است که هر روزه در خصوص آن در اخبار و شبکه‌های اجتماعی می‌شنویم و سرمایه گذاران و سفته بازان در این بازار اقدام به خرید و فروش می‌کنند. در بورس اوراق بهادار سهام شرکت‌های تولیدی و خدماتی جهت مشارکت عموم مردم در فعالیت شرکت منتشر می‌شود. هر فرد ایرانی می‌تواند پس از ثبت‌نام در سایت سجام و کارگزاری مدنظر خود اقدام به خرید و فروش سهم کند.

پیشنهاد می‌شود پیش از شروع فعالیت خود در بورس تهران حتماً آموزش‌های سرمایه گذاری را ببینید تا از زیان پیشگیری کنید. برای یادگیری اصطلاحات و مفاهیم اولیه سرمایه گذاری می‌توانید مقالات رایگان آسا سرمایه را بخوانید و همچنین با شرکت در دوره آکادمی سرمایه گذاران موفق می‌توانید از صفر تا صد بورس را آموزش ببینید.

2. بورس کالای ایران

در بورس کالا، کالاهای تولیدی شرکت‌ها به فروش می‌رسد که عموماً مواد اولیه تولید می‌باشند. این بازار واسط بین شرکت‌های تولیدکننده بالا دستی با مصرف‌کننده‌های پایین دستی است. در بورس کالا ایران ورق و شمش فولادی شرکت‌های فولادی، سیمان، کاتد و شمش مس، زعفران و سایر کالاهای مشابه عرضه می‌شوند که سبب حذف واسطه‌ها و افزایش سود تولیدکننده و مصرف‌کننده می‌گردد. بورس کالا در دو حالت بازار فیزیکی و بازار مشتقه امکان فعالیت و معاملات را به مشتریان خود ارائه می‌دهد.

3. بورس انرژی ایران

همان گونه که از نام بورس انرژی برداشت می‌شود، بورس انرژی بازاری یکپارچه جهت انجام مبادلات حامل‌های انرژی شامل نفت، برق، گاز و سایر حامل‌ها است. امکان فعالیت در این بازار توسط اشخاص حقیقی امکان‌پذیر نیست و فقط شرکت‌ها و اشخاص حقوقی می‌توانند به معامله محصولات بورس انرژی بپردازند.

چگونه در بورس سرمایه گذاری کنیم؟

سرمایه گذاری در بورس تهران و خرید و فروش سهام اصلاً کار بسیار پیچیده‌ای نیست. برای شروع فعالیت خود در بازار سرمایه کافی است تا در سامانه سجام مراحل ثبت‌نام و احراز هویت خود را به صورت کاملاً آنلاین طی کنید و سپس در یکی از کارگزارهای بورس تهران ثبت‌نام خود را تکمیل کنید و کد معاملات آنلاین خود را دریافت کنید.

پروسه ثبت‌نام و دریافت کد وابسته به شلوغ یا خلوت بودن صف ثبت‌نام‌کنندگان از 48 ساعت تا 10 روز ممکن است به طول بینجامد. سپس با نصب پنل آنلاین کارگزاری بر روی تلفن همراه یا مراجعه به صفحه معاملات کارگزاری از طریق مرورگر می‌توانید واریز وجه را انجام دهید و اولین معامله خود را تجربه کنید.

همان گونه که مشاهده کردید فرآیند ثبت‌نام و انجام معاملات بسیار ساده است و اصلاً آن‌گونه که افراد می‌گویند پیچیده نیست. در اصل آنچه اهمیت دارد آگاهی و شناسایی بهترین موقعیت‌ها جهت خرید و فروش سهم‌های پربازده می‌باشد و نیازمند آموزش و یادگیری تحلیل‌های گوناگون بورس است. پیشنهاد می‌کنیم حتماً قبل از انجام معاملات در بورس و به خطر انداختن سرمایه خود به یادگیری بپردازید. مجموعه آسا سرمایه با مشاوره در خصوص فرآیند آموزش اصولی و کاربردی در کنار شما عزیزان است تا بتوانید حداکثر سود را از سرمایه گذاری در بورس کسب کنید.

مزایا و معایب سرمایه گذاری در بورس چیست؟

در ادامه با معرفی موردی مزایا و معایب سرمایه گذاری در بورس تلاش می‌کنیم تا بهتر با شرایط بازار سرمایه آشنا شوید.

مزایای سرمایه گذاری در بورس تهران

  • • امکان سرمایه گذاری با سرمایه اولیه اندک
  • • انجام معاملات فقط با کمک تلفن همراه و اینترنت
  • • آزادی زمان برای فعالیت در بازار بورس
  • • امکان فعالیت در بورس به عنوان شغل دوم
  • • وجود شرایط سرمایه گذاری در صنایع و شرکت‌های گوناگون
  • • امکان سرمایه گذاری کم ریسک با وجود روش‌های متنوع سرمایه گذاری
  • • رسیدن به آزادی مالی در بلند مدت
  • • سپر حفظ ارزش سرمایه در مقابل تورم

معایب سرمایه گذاری در بورس

  • • ریسک بالاتر نسبت به بازارهای موازی مانند طلا و بانک
  • • لزوم یادگیری دانش تخصصی تحلیل بورس
  • • نوسانات بالای قیمت که در کنار سود بالا ممکن است سبب ضرر نیز بشود
  • • وجود انتخاب‌های متنوع که در صورت عدم آموزش سبب سردرگمی می‌شود

سخن پایانی

بورس تهران به عنوان پربازده‌ ترین بازار در 30 سال گذشته کشور، مورد توجه بسیاری از سرمایه گذاران قرار گرفته است. فرصت‌های کسب سود و بازده‌های بالاتر در مقایسه با نرخ تورم کشور سبب شده است تا فعالیت در این بازار بیش از پیش جذاب باشد. پس از ثبت‌نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی پیشنهاد می‌شود حتماً امر آموزش را جدی بگیرید تا ریسک معاملات خود را کاهش دهید و بتوانید سرمایه گذاری همراه با کسب سود مستمر در بورس تهران را تجربه کنید. مجموعه آسا سرمایه از ابتدای مسیر تا رسیدن به جایگاه یک سرمایه گذار موفق در کنار شما است.