چشان

انتشار اوراق رهنی و خرید دین از جمله شیوه‌هایی است که بانک‌ها و موسسات مالی اعتباری می‌توانند با ضمانت خود از طریق بازار سرمایه اقدام به تامین مالی کنند.

رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به مفاد دستورالعمل‌های انتشار اوراق خرید دین و رهنی اظهار کرد: بر اساس مفاد این دستورالعمل‌، بانک یا موسسه مالی و اعتباری می‌تواند ضمانت اوراق خود را به عهده بگیرد.

مرتضی چشان ادامه داد: در انتشار اوراق قرض الحسنه نیز در صورتی‌ که بانی، بانک یا مؤسسه اعتباری تحت نظارت بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران باشد، برای انتشار اوراق تا میزان ۵ درصد سرمایه ثبت شده، الزامی به معرفی ضامن نیست و مبلغ مازاد بر آن باید توسط ضامن، تعهد و تضمین می‌شود.

او در تعریف اوراق خرید دین گفت: این اوراق، اوراق بهاداری است که به منظور خرید مطالبات مدت‌دار اشخاص حقوقی به استثنای مطالبات ناشی از عقد سلف منتشر می‌شود. اوراق یاد شده در بورس‌ها یا بازارهای خارج از بورس قابل‌معامله هستند.

به گفته رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس، منظور از مطالبات، مطالبات ریالی مدت‌دار اشخاص حقوقی از اشخاص حقیقی و حقوقی ناشی از عقود مبادله‌ای از قبیل فروش اقساطی، اجاره به شرط تملیک و جعاله (به استثنای سلف) است و در صورتی‌ که مطالبات مذکور دارای وثایق رهنی باشند، این اوراق، در زمره اوراق رهنی قرار می‌گیرد.

چشان تصریح کرد: در این اوراق، بانی در نقش عامل وصول موظف است گزارشی درخصوص نگهداری حساب‌ها، دریافت مطالبات و سایر اقدامات اجرایی مربوط به مطالبات را حداکثر هر ۶ ماه یکبار به همراه اظهارنظر امین طبق مقررات، حداکثر دو ماه بعد از مواعد شش ماهه، به سازمان ارائه و به عموم افشا کند.

به گفته این مقام مسئول، امین نیز موظف است به منظور حفظ منافع دارندگان اوراق و حصول اطمینان از رعایت مقررات و صحت فرآیند عملیات دریافت مطالبات، بر عملیات عامل وصول نظارت و گزارش آن ‌را در مقاطع مقرر به سازمان ارائه کند.

رئیس اداره نظارت بر انتشار و ثبت اوراق بهادار بدهی سازمان بورس با مدنظر قرار دادن تنوع ابزارهای تامین مالی موجود در بازار سرمایه عنوان کرد: شرکت‌ها می‌توانند با توجه به هدف تامین مالی و نیازمندی های خود، انواع اوراق از جمله اوراق اجاره، اوراق مرابحه، مرابحه سهام و … را منتشر کرده و هم از منافع دارایی در اختیار خود بهره ببرند و هم با تزریق نقدینگی مورد نیاز تامین شده از محل تامین مالی صورت گرفته به پشتوانه دارایی مبنای انتشار اوراق، بیش از پیش از ظرفیت‌های دارایی‌های شرکت منتفع شوند.