بورس چقدر پول از دست داده است؟
اعلام برنامه دولت برای حمایت از صنایع بورس در هفته گذشته، باعث تغییر روند بازار سرمایه در آخرین روز کاری هفته گذشته شد.
به نقل از فارس، یکی از موضوعاتی که در هفتههای گذشته مورد انتقاد سهامداران حقیقی بورس قرار گرفته بود، اعلام نشدن برنامه دولت برای حمایت از بورس بود. در هفته گذشته و با دستور صریح رئیس جمهور به وزیر اقتصاد برای در میان گذاشتن برنامه دولت با مردم، بازار نیز واکنش مثبتی نشان داد و شاخص کل بورس در روز چهارشنبه رشد ۲۱ هزار واحدی را به ثبت رساند.
البته هر بازاری برای تداوم یافتن فعالیت در آن نیازمند ورود پول به آن و ایجاد یک روند معاملاتی خوب است. بازار سرمایه طی ماه های گذشته به دلیل مشکل نقدینگی با رکود مواجه شده است.
این مساله از ابتدای دی ماه نیز حادتر شده و خروج ۹ هزار میلیارد تومان پول از این بازار طی ۲۵ روز کاری نشان می دهد، بورس با دوره جدیدی از رکود روبرو شده است.
بررسی روند شاخص های عملکردی بازار سهام نشان میدهد، معاملات روز چهارشنبه متاثر از مصوبه مهم بورسی دولت قرار گرفته و بورس بازان با خوش بینی به این مصوبه چشم دوختهاند. البته بازار همچنان در شرایط ناپایداری است و به نظر میرسد در هفتههای آینده هم در حال سنجش وعدههای دولت و انتظارات مربوط به بررسی توافق احتمالی در مذاکرات وین است. البته نباید از نقش کاهش قیمت خوراک و گاز واحدهای پتروشیمی نیز در رشد بورس در هفتههای آینده چشم پوشی کرد.
در هفته اول بهمن ماه، شاخص های عملکردی بازار سهام، شاهد ریزش بسیار معنادار و مستمری بود؛ به طوری که تا یک روز مانده به پایان هفته کاری گذشته، شاخص کل بورس به لبه کانال ۱.۲ میلیون واحد رسید و در آستانه ورود به کانال پایین تر یعنی ۱.۱ میلیون واحد بود. البته این روند در روز چهارشنبه تغییر کرد و شاخص دوباره با مقاومت حقوقیها از لبه کانال ۱.۲ میلیون واحد دور شد.
رشد خروج پول از بازار سرمایه
یکی از موضوعاتی که در ماههای گذشته نیز هشدار کارشناسان را در پی داشته، مساله خروج پول سهامداران خرد و حقیقی از بازار سهام بوده است. این مساله در یک ماه گذشته روند شدیدتری به خود گرفته و در یک هفته گذشته باز هم شاهد رکورد زنی خروج پول از بورس بودهایم.
طی هفته اول بهمن ماه بازار سرمایه شاهد خروج دو هزار ۶۹۰ میلیارد تومان پول بوده است. این عدد نسبت به هفته گذشته رشد ۳۶ درصدی داشته است. خروج هزار و ۱۲۷ میلیارد تومان در روز سه شنبه رکود ۴ ماهه خروج پول را شکسته است. در هفته گذشته اشخاص حقیقی بیشترین ورود پول را به نماد وحافظ داشتند. خروج پول حقیقی نیز بیش از بقیه در نماد فملی اتفاق افتاده است.
حجم خروجی پول حقیقی ها در روز چهارشنبه و با رشد شاخص کل، به میزان ۱۲ برابر کوچک تر شد. بازار سهام همچنین در هفتهای که سپری شد، متاثر از توان بالای سمت عرضه، در موقعیت فروشنده قرار داشت و این در حالی بود که در غیاب خریداران فعال، شرایط به نفع سمت تقاضا نبود.
رشد صفهای خرید و فروش در بورس
بازار سرمایه طی هفته گذشته در سه روز با کاهش شاخص کل مواجه بود. همین مساله نیز سبب رشد صفهای فروش شده است. میانگین ارزش صفهای فروش در هفته گذشته ۲۶۷ میلیارد تومان بود که رشد ۵۴ درصدی را نسبت به هفته قبل نشان میدهد.
میانگین ارزش صفهای خرید نیز در این هفته با رشد ۱۷۶ درصدی نسبت به هفته گذشته به عدد ۱۰۴ میلیارد تومان رسید. تغییرات در صفهای خرید و فروش مربوط به تصمیمات دولت در زمینه خوراک پتروشیمی و قیمت گاز واحدهای تولیدی صورت گرفت.
کاهش ورود نقدینگی حقیقی به صندوقهای با درآمد ثابت
در پایان هفته اخیر شاهد چهارمین روز متوالی ورود پول حقیقی به صندوقهای با درآمد ثابت بودیم. روز شنبه ۷۷ میلیارد تومان پول حقیقی از این صندوقها خارج شد، اما روز یکشنبه ۲۹ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی وارد صندوقهای قابل معامله درآمد ثابت شد. دوشنبه ۲۲۶ میلیارد تومان و روز سهشنبه ۱۴۱ میلیارد تومان نقدینگی حقیقی روانه صندوقهای درآمد ثابت شد. در آخرین روز معاملاتی هفته ۲۵۹ میلیارد تومان پول حقیقی وارد شد.
این هفته در مجموع ۵۷۸ میلیارد تومان پول حقیقی به صندوقهای سرمایهگذاری قابل معامله در بورس وارد شده است. به عبارت دیگر طور میانگین روزانه ۱۱۵ میلیارد تومان پول حقیقی به این صندوقها وارد شده است که نسبت به هفته قبل ۱۵ درصد کمتر شده است.